Home » » Apa nama ... Tamadun manusia UMNO

Apa nama ... Tamadun manusia UMNO

Written By kadayan chronicles on Thursday, 29 January 2009 | 15:44

(kerabubersuara.blogspot.com)Namun, manusia UMNO ada yang menyusun kata, apa nama, kununnya.. hehehe.. Anwar Ibrahim menumbuk matanya sendiri bagi membuktikan polis pro manusia UMNO zalim. Ada pula yang dengan mulut murainya bermadah seloka, apa nama kununnya.. auuuw !! Anwar Ibrahim menghantuk matanya sendiri ke dinding bagi mendapat simpati warga marhaen.

Justeru, apa nama kununnya tidak ada sesiapa pun yang menjentik Anwar Ibrahim dalam tahanan. Namun begitu, munjurlah warga marhaen dan para peguam Anwar Ibrahim telah mendesak agar Suruhanjaya Siasatan Diraja ditubuhkan bagi menguji kesahihan dakwaan para manusia UMNO. Cisss !! Ketua Polis Negara Persekutuan Malaysia sendiri rupanya yang merempuh, mendera dan menyiksa Anwar Ibrahim.

Di mana sebenarnya maruah dan harga diri manusia UMNO ??


Comments


MD. TAJUDDIN SADI - KELIBAT KARPAL SINGH |2009-02-09 10:48:06
PERCATURAN POLITIK KARPAL SINGH
MD. TAJUDDIN BIN SADI

SUDAH BEBERAPA KALI PILIHANRAYA DIADAKAN DI MALAYSIA. PELBAGAI LAMBANG YANG MENJADI SIMBOL CALON YANG BERTANDING. BILA TIBA PILIHANRAYA PELBAGAI SLOGAN DAN JANJI YANG DIPAPARKAN SEBAGAI UMPAN KEPADA PENGUNDI. SLOGAN DAN JANJI YANG TERCATAT SEBAGAI MANIFESTO PARTI DIKUMANDANGKAN DENGAN NADA YANG MEYAKINKAN DAN DISAMPAIKAN BERDASARKAN INTONASI, GAYA BAHASA DAN LENGGOK BADAN YANG AMAT MENARIK. MANIFESTO PULA DIPAKEJKAN DALAM BENTUK DOKUMEN YANG TERCETAK RAPI DAN MUDAH DIFAHAMI DALAM PELBAGAI BAHASA.

KESUNGGUHAN PARTI-PARTI POLITIK DALAM USAHA UNTUK MENAWAN HATI PARA PENGUNDI NAMPAK BEGITU HEBAT DAN ADAKALANYA JANJI YANG DISAMPAIKAN DALAM MANIFESTO SEMACAM MUSTAHIL UNTUK DITUNAIKAN. KEBERANIAN PARTI-PARTI POLITIK MEMBUAT JANJI DALAM BENTUK DOKUMEN DAN DISAMPAIKAN SECARA TERBUKA MENERUSI CORONG PEMBESAR SUARA DAN DICETAK SEBAGAI TATAPAN DAN RUJUKAN PENGUNDI MEMBUATKAN SUASANA POLITIK DI MALAYSIA AGAK KETERLALUAN DARI LOJIK AKAL.

SOALNYA MAMPUKAN PARTI PEMERINTAH MENUNAIKAN SEMUA JANJI YANG TELAH DIDOKUMENKAN DALAM BENTUK MANIFESTO DAN DISAMPAIKAN DI KHALAYAK RAMAI DALAM TEMPOH SE PENGGAL SEPERTI YANG TERMAKTUB DALAM AKTA PILIHANRAYA. APAKAH JANJI YANG TELAH DISUARAKAN PADA TAHUN 60 AN SUDAH TERLAKSANA SEPENUHNYA. BAGAIMANA DENGAN KEADAAN POLITIK, EKONOMI, SOSIALISASI KAUM, PENDIDIKAN, KEPERLUAN ASAS, HAK KESAMARATAAN, KESTABILAN NEGARA SERTA KEDAULATAN RAJA PADA MASA KINI. APAKAH JANJI-JANJI YANG MENJADI DASAR PEMBENTUKAN MALAYSIA TELAH DILAKSANAKAN.

KINI SETELAH MELANGKAUI USIA MELEBIHI ANGKA 50 TAHUN, SUASANA POLITIK MALAYSIA MASIH DI TAKUK LAMA MALAH JURANG DI ANTARA POLITIK ORANG MUDA DAN ORANG TUA BEGITU KETARA. PERJUANGAN POLITIK DI AWAL 50 AN MENAMPILKAN PEMUDA YANG BEGITU GAGAH SEIRINGAN DAN BERGANDING TENAGA DENGAN KAUM IBU MEMBANTU DALAM USAHA MEMBEBASKAN NEGARA DARI BELENGGU PENJAJAH. TENTUNYA RAMAI JUGA ANAK-ANAK MUDA YANG TUMBANG KERANA MEMPERTAHANKAN DAULAT TANAH AIR DARI DICEROBOHI OLEH KOMUNIS YANG MENJADI MUSUH NOMBOR SATU NEGARA DI KETIKA ITU.

SETELAH NEGARA MERDEKA DAN KOMUNIS BERJAYA DIUSIR SAMBIL BENDERA UNION JACK DITURUNKAN, LAUNGAN MERDEKA BERGEMA SETIAP 31 OGOS. DALAM MENGISI SUASANA MERDEKA, BANYAK LAGU PATRIOTIK DIGUBAH DAN MENJADI LAGU WAJIB DI CORONG-CORONG RADIO SEPERTI LAGU MALAYSIA BERJAYA, BAHASA JIWA BANGSA, PERWIRA KU DAN KERANAMU MALAYSIA. IANYA DIPERKUAT DAN DIMANTAPKAN PULA DENGAN IKRAR RUKUNNEGARA. MALAH AKU JANJI MENJADI RUJUKAN KEPADA KESETIAAN PEGAWAI-PEGAWAI KERAJAAN TERHADAP MAJIKAN DAN NEGARA. PERLEMBAGAAN NEGARA YANG DIGUBAL SEBAGAI ASAS PEMERINTAHAN NEGARA MENJADIKAN PARLIMEN BEGITU PENTING DALAM MENJAGA PERLEMBAGAAN ITU SENDIRI. PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN DIGUNAPAKAI BAGI NEGARA, MANAKALA NEGERI-NEGERI JUGA MEMPUNYAI PERLEMBAGAAN YANG TERSENDIRI MENGIKUT KEHENDAK DAN KEPERLUAN NEGERI ITU SENDIRI. PASTINYA NEGERI-NEGERI YANG MEMPUNYAI RAJA DAN SULTAN AKAN MELETAKKAN KEDUDUKAN MEREKA PADA KEDUDUKAN YANG TINGGI MANAKALA NEGERI-NEGERI SELAT SERTA SABAH DAN SARAWAK MEMPUNYAI YANG DI PERTUAN NEGERI.

SETELAH MELALUI PELBAGAI PERISTIWA MANIS DAN PAHIT, PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN JUGA MELALUI PROSES PENJENAMAAN SEMULA DENGAN PINDAAN DAN PEMANSUHAN BEBERAPA AKTA YANG TIDAK BERSESUAIAN DENGAN KEADAAN DAN KEPERLUAN SEMASA.
SEMASA PROSES PINDAAN INI DIBUAT, INSTITUSI DI RAJA JUGA SEDIKIT TERUSIK APABILA TERJEMAHAN MENGENAI KEKEBALAN MEREKA DIKAJI SEMULA. BEGITU JUGA WUJUDNYA AKTA KOLEJ DAN UNIVERSITI YANG MENGHADKAN PENGLIBATAN PARA MAHASISWA DALAM AKTIVITI PARTI SIASAH. PINDAAN DEMI PINDAAN DILAKUKAN MENJADIKAN CETAKAN LAMA PERLU DIBUANG KERANA BERBEZA DENGAN CETAKAN DAN KANDUNGAN PERLEMBAGAAN YANG BARU.

BERMULA PADA TAHUN 1998, APABILA SEDIKIT PERGESERAN BERLAKU DALAM POLITIK UMNO MELIBATKAN ORANG NOMBOR SATU DAN NOMBOR DUA, KEADAAN POLITIK MENJADI SEMAKIN PANAS, MALAH ADAKALANYA MENJADI GANAS DENGAN DEMONSTRASI JALANAN YANG SUKAR DIKAWAL KERANA PENGLIBATAN PULUHAN RIBU DALAM RUSUHAN YANG LAKUKAN UNTUK MENYATAKAN SOKONGAN KEPADA PIHAK TERTENTU. TUDUH MENUDUH SEHINGGA KE TAHAP SERANGAN PERIBADI YANG TIDAK TERTUTUP LAGI. MENJADIKANNYA LEBIH PARAH ADA PULA SOKONGAN DARI LUAR NEGARA YANG MENYOKONG KEPADA REFORMASI.

PUNCAK KEMARAHAN DAN KETIDAKTAHANAN KUMPULAN INI, MENJADIKAN PILIHANRAYA KE 12 SEBAGAI GELANGGANG POLITIK YANG AMAT KOTOR DAN JIJIK SEKALI. PELBAGAI CARA DILAKUKAN UNTUK MENJATUHKAN MARUAH PIHAK LAWAN. PERANG BLOG MENJADI MEDAN MELUAHKAN PERASAAN. PELBAGAI TOHMAHAN DILEMPARKAN. TERNYATA ASAS PERJUANGAN ANAK-ANAK MUDA DI TAHUN 50 AN SUDAH MENYIMPANG JAUH. TIDAK ADA LAGI NILAI DAN RASA HORMAT. BEGITU MUDAH MINDA ANAK-ANAK MUDA DIPENGARUHI DALAM USAHA MEMPERTAHANKAN CITA-CITA DAN DENDAM YANG MEMBARA. POLITIK BALAS DENDAM MENJADI TATAPAN MENERUSI LAMAN WEB YANG WUJUD BAGAI CENDAWAN.

PERANAN LAMAN WEB DAN BLOG AMAT BERKESAN SEKALI. BARISAN NASIONAL HAMPIR TUMBANG DI PERINGKAT PERSEKUTUAN, MALAH LIMA NEGERI JATUH KE TANGAN PEMBANGKANG. WALAUPUN PILIHANRAYA KE-12 TELAH BERLALU, NAMUN USAHA PEMIMPIN YANG MENGGELAR KUMPULAN MEREKA SEBAGAI PAKATAN RAKYAT TIDAK BERDIAM DIRI, MEREKA MEMPUNYAI AGENDA YANG LEBIH BESAR. SETELAH DAPAT MENGETEPIKAN MAJORITI DUA PERTIGA YANG SELAMA INI BERPIHAK PADA BARISAN NASIONAL. PENASIHAT MEREKA SEMAKIN GELOJOH DENGAN PRINSIP MENAWAN WAKIL RAKYAT DENGAN APA CARA SEKALIPUN UNTUK MEMASTIKAN HASRATNYA MENJADI PERDANA MENTERI TERCAPAI. TARIKH DEMI TARIKH DICANANGKAN SEBAGAI DETIK TUMBANGNYA KERAJAAN BARISAN NASIONAL SEHINGGA USAHA BERLARUTAN MENJEJAK LANGKAH AHLI PARLIMEN BN YANG KE TAIWAN UNTUK LAWATAN SAMBIL BELAJAR. KESETIAAN AHLI PARLIMEN BN TERHADAP PUCUK PIMPINAN SERTA PARTI YANG MEMERINTAH MENYEBABKAN CITA-CITA ANWAR IBRAHIM TIDAK KESAMPAIAN.

ATAS PRINSIP YANG SAMA YANG TELAH DIHALALKAN OLEH PENASIHAT PAKATAN RAKYAT, MAKA BEBERAPA AHLI DEWAN UNDANGAN NEGERI PERAK TELAH BERALIH ANGIN, MENGISTIHARKAN DIRI MEREKA SEBAGAI CALON BEBAS DAN MENYOKONG BARISAN NASIONAL.

TERBAU DENGAN ANGIN PERUBAHAN INI, KERAJAAN PAKATAN RAKYAT BAGAI CACING KEPANASAN. TANPA SEGAN SILU DAN HILANG HORMAT TERHADAP SULTAN PERAK, MENTERI BESAR MENGISTIHARKAN BAHAWA DEWAN UNDANGAN NEGERI PERAK DIBUBARKAN. PEMBUBARAN INI DIBUAT TANPA PERKENAN SULTAN. SPEAKER TERTEKAN KERANA SURAT PERLETAKAN TANPA TARIKH YANG DITANDATANGANI OLEH ADUN PKR DAN DAP TIDAK DITERIMA OLEH SURUHANJAYA PILIHANRAYA KERANA KETIGA-TIGA ADUN INI MENAFIKAN SURAT TERSEBUT DAN MENGAKU MASIH MENJADI ADUN YANG SAH. PENGAKUAN MEREKA INI BUKAN SAHAJA DIBUAT DAN DIHANTAR KEPADA SPR TETAPI JUGA KE BAWAH DULI BAGINDA SULTAN PERAK. PADA MASA YANG SAMA KETIGA-TIGA ADUN PAKATAN RAKYAT INI MENYATAKAN PULA SOKONGAN KEPADA BARISAN NASIONAL. PERKENAN SULTAN TERHADAP PERMOHONAN PEMBUBARAN TIDAK DIPEROLEH MENYEBABKAN KEMELUT POLITIK PARA PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT SEMAKIN KALUT BILA MENJADIKAN MAHKAMAH SEBAGAI SANDARAN DAN MENGETEPIKAN ARAHAN SULTAN YANG MEMINTA MEREKA MELETAK JAWATAN. ARAHAN SULTAN INI DIAMBIL SETELAH MENGAMBILKIRA SITUASI SEBENAR YANG MEMIHAK KEPADA BARISAN NASIONAL BERDASARKAN SOKONGAN MAJORITI YANG DITERIMA SETELAH MENDAPAT SEMULA AHLI YANG MELOMPAT DAN SOKONGAN DARI ADUN YANG MENGISTIHAR SEBAGAI AHLI BEBAS SETELAH KELUAR DARI PAKATAN RAKYAT.

KEMELUT POLITIK PERAK MENJADI SEMAKIN PANAS, SEHINGGA PENGERUSI DAP KARPAL SINGH BERTINDAK HENDAK MENYAMAN SULTAN PERAK ATAS ALASAN MEMBELAKANGKAN PERLEMBAGAAN NEGERI DAN BERTINDAK DI LUAR BIDANG KUASA SEBAGAI SULTAN. KELIBAT KARPAL SINGH INI SUDAH MENJADI LUMRAH DALAM KEHIDUPANNYA SEBAGAI AHLI POLITIK VETERAN. BELIAU BUKAN SAHAJA MENJADIKAN PARLIMEN SEBAGAI GELANGGANG LAWAK JENAKA HANYA KERANA ISU ANGKAT TANGAN TETAPI DALAM PILIHANRAYA KECIL TERENGGANU, KARPAL SINGH SECARA TERANG TIDAK SEBULU DENGAN PRESIDEN PAS ATAS ISU HUDUD.

KEMARAHAN KARPAL SINGAH MENJADI LEBIH PARAH BILA BELIAU KESEORANGAN BILA BERHADAPAN DENGAN RAKYAT YANG MARAH KERANA ISU HENDAK MENYAMAN SULTAN. BAGI ORANG MELAYU, PERLAKUAN SEUMPAMA INI SEBAGAI DERHAKA KEPADA SULTAN. AKIBAT TERTEKAN DENGAN ISU INI, KARPAL SINGH MENEMPELAK ANWAR IBRAHIM SEBAGAI PEMIMPIN YANG TIDAK BERETIKA KERANA MENYOKONG TINDAK TANDUK YANG TIDAK BERMORAL DALAM MENGHALALKAN PRINSIP LOMPAT PARTI. KARPAL SINGH JUGA MARAH KEPADA RAKAN PEMIMPIN DALAM DAP SEPERTI LIM KIT SIANG DAN ANAKNYA LIM GUAN ENG KERANA MENDIAMKAN DIRI TIDAK BERSAMANYA DALAM ISU SAMAN MALAH MENYOKONG PENDIRIAN ANWAR IBRAHIM. MUNGKIN MERASAKAN DIRINYA LEBIH KONSISTEN DAN PATUH KEPADA PERJUANGAN PARTI, KARPAL SINGH BUKAN SAHAJA MAHUKAN ANWAR IBRAHIM MELETAK JAWATAN SEBAGAI KETUA PAKATAN RAKYAT TETAPI JUGA MEMINTA LIM KIT SIANG DAN LIM GUAN ENG SUPAYA BERTAUBAT.

BAGI PENYOKONG YANG BERPIHAK KEPADA BARISAN NASIONAL SUDAH PASTI MELIHAT PERKEMBANGAN INI SEBAGAI SESUATU YANG DIHASRAT SELAMA INI IAITU PERPECAHAN DAN KEBENCIAN SESAMA SENDIRI DI KALANGAN PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT. PADA MASA YANG SAMA MEREKA YANG
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

Babad Views

Babad Editor

Popular Posts

 
Babad Support Sites : Kadayan Chronicles | Kadayan Chronicle | Babad Kadayan
Copyright © 2013. Babad Kadayan - All Rights Reserved
Template Created by Kadayan Chronicles Published by Babad Kadayan
Proudly powered by Blogger