Home » » Yussof Mahal (Labuan MP) on ACA probe: I did nothing wrong

Yussof Mahal (Labuan MP) on ACA probe: I did nothing wrong

Written By kadayan chronicles on Tuesday, 12 August 2008 | 12:39

Justify Full LABUAN, Aug 12 (Bernama) -- Labuan Member of Parliament Datuk Yussof Mahal has denied that there was cheating, misappropriation or forgery in getting projects for his company as reported by newspapers, and regards the allegations as politically motivated.



He said the two projects mentioned -- construction of a market and school -- at cost of RM24.8 million and RM10.5 million respectively, were given out through open tender.

"My company had offered the lowest price for the projects. It is wrong for a company that offers the lowest price for a government project to be given the project and is then investigated by the Anti-Corruption Agency?" he added in his statement to Bernama today.

Yussof said the allegation by certain quarters that he had falsified documents to get bank loans for the projects was not true.

Comments

gagama - Tidak semahal namanya - Malaysia.Today.net |2008-08-13 05:20:04
Yusof Mahal Tidak Semahal Namanya
Oleh: 'Deep Throat' Sabah

Setelah dilaporkan terbabit dengan Skandal Seks bersama pegawai AMBank Labuan, Ahli Parlimen Labuan, Datuk Yusof Mahal menerima satu tamparan hebat apabila subkontraktornya membuat laporan polis terhadapnya atas tuduhan menipu dengan niat mala fide.

Image Subkontraktor terbabit, Hazreeq Putra Bin Hasman, 28, yang mewakili syarikatnya, Nautika Innovasi Sdn. Bhd. membuat laporan polis di Balai Polis Karamunsing, Kota Kinabalu setelah menyedari beliau di tipu oleh Ahli Parlimen berkenaan yang menjadi Pemilik Saham terbesar dan Pengarah Urusan, Labindo Engineering Services Sdn. Bhd.

Dalam laporan polisnya yang di buat di Balai Polis Karamunsing pada 30 Julai 2008 bernombor Labuan/004295/08 Hazreeq menyatakan bahawa;

"Pada lebih kurang jam 8.00 pagi, 14 Julai 2008, Pengurus Kontrak, Labindo Engineering Services Sdn. Bhd., Haji Yusani Bin Datuk Haji Yusof telah memaklumkan kepada saya melalui telefon bahawa kerja total subkontrak cadangan pembinaan sebuah pasar baru Labuan yang sedang saya jalankan ditamatkan serta merta. Tindakan ini membuatkan saya merasa tertipu kerana penamatan kontrak berkenaan di buat secara malafide setelah saya membekalkan bahan binaan dan membuatkan saya kerugian berjuta ringgit dan goodwill syarikat saya tercemar. Labindo Engineering Services Sdn. Bhd. juga secara sedar telah melakukan jenayah penipuan secara terancang berpakat dengan subkontraktor yang kami lantik, Bok Piling Limited Co. meneruskan kerja berkenaan dan merampas bahan binaan yang kami bekalkan dan memalsukan dokumen tuntutan kontrak. Saya buat aduan ini supaya Polis di-Raja Malaysia mengambil tindakan di bawah Undang-Undang Jenayah terhadap Pengarah Labindo Engineering Services Sdn.Bhd., Datuk Haji Yusof Bin Mahal kerana melakukan penipuan, pembelitan dan memasuki kontrak secara curang dan berniat jahat untuk memperdaya saya menjalankan subkontrak bagi pihaknya. Sekianlah laporan saya."

Dalam kenyataannya kepada Malaysia Today, Hazreeq memaklumkan bahawa Yusof berjaya memperdayanya mematerai satu total subkontrak secara curang dan malafide.

"Saya tidak sangka dia telah merancang untuk menipu saya di peringkat awal lagi dengan memasukkan Item Preliminaries ke dalam Surat Tawaran Kerja Total Subkontrak. Pada awalnya kami bersetuju tidak memasukkan item berkenaan kerana harga yang ditawarkan kepada saya hanya RM20.59 juta," ujar Hazreeq yang terkejut apabila surat jawapannya terhadap surat tawaran berkenaan enggan di layan dan Yusof tidak mahu meminda surat tawaran berkenaan.

Menurut Hazreeq, beliau hanya menyedari tertipu apabila Yusof yang berjanji memasuki kontrak berkenaan secara 'back to back' dan tidak akan menuntut bayaran pendahuluan telah memungkiri janjinya dengan menuntut bayaran pendahuluan kontrak sejumlah RM3.6 juta daripada Perbadanan Labuan, sedangkan pada dasarnya semua kerja dilakukan oleh syarikat Hazreeq melainkan Item Preliminaries yang sepatutnya dibekalkan oleh Labindo Engineering Services Sdn.Bhd.

"Bayangkanlah bagaimana saya tidak terkejut. Kontrak berkenaan hanya RM24 juta dan setelah di tolak Preliminaries sejumlah RM1.42 juta, keuntungan bersih Yusof hanya RM1.99 juta. Dia telah menuntut dan di bayar RM3.6 juta sebagai pendahuluan dan RM1.09 juta lagi sebagai bayaran interim," tegas Hazreeq yang kesal kerana Yusof melakukan jenayah penipuan.

Hazreeq turut terkilan kerana Yusof hanya membuat sekali bayaran sejumlah RM200,000 setelah di desak dan itulah bayaran terakhir di terima setelah melakukan kerja yang dianggarkan bernilai RM1.5 juta sebelum kontraknya ditamatkan pada 14 Julai 2008 apabila beliau terus mendesak Yusof agar menjelaskan bayaran kemajuan kerja.

Malaysia-Today.Net

http://us2.malaysia-today.net/2008/content/view/11203/1/


Pangait |2008-08-13 14:37:08
Oyoyo!
Sikarang amuno Labuan pun ada main tikam-tikam.

gagama - Nda payah bikin kotor frontpage dengan amuno labua |2008-08-13 22:14:03
kadayanuniverse inda payah kasi kotor muka dapan dengan berita amuno ni,

biar aku tulung tambah, lagipun labuan tanah tumpah darahku jaaa....

Suhaili bilang bukan dia!!!
ya lah bukan dia, tapi nda semestinya dia inda pernah ehem ehem .....

I am not the one: Suhaili
Labuan: Labuan Corporation (LC) Chairman Dato Suhaili Abdul Rahman said he has no knowledge of any high ranking officer from here being probed for alleged abuse of power, forgery and bribery involving three contracts worth about RM40 million.
He said: "It is best that the matter be left to the authorities to pursue and no one should make judgements until the investigations are complete."
Suhaili, who is also the Umno Chairman here said since the media report highlighted "Sabah Politician Probed" and linked the investigations to a RM20.5 million market contract in Labuan, and also that the politician held a high ranking post in a government agency, he was flooded with calls from concerned friends.
"I am not the one implicated in the report and neither do I know who is being investigated. I have no contract jobs and have been the Chairman of LC since 2003."
He added that his family only managed a small hotel business on the island.

http://www.dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=59352


c kiut |2009-02-21 20:31:47
edeh jan tah kan bekalahi ani dih...DS a2 andangnya pndangki...maklumlah...GILA KUASA..!!!

peradian anuar gunawan - tahu ku tu |2008-08-14 16:42:43
aku tahu bana carita ani ah. yang bananya yb melobi sendii pojek ani. soang-soangnya ke kihil melobi. inda pecaya tanya saja ingineer si aripin sudin atu. ada ia di kikih atu. pasal ati bila diingatnya ia sudah bulih melobi sendii, power sudah kunun. paasanya basa sudah powernya atu, beani tia kan melangga datuk suili. inda pandai insap si usop ani kalau ditanyakan kediaku. jelingaran ba ia ani

4 life!! - bisai jua 2... |2008-12-03 23:53:38
jelingaran ja mu?....adehhh... apakn jelingaran atu? camana jua kawu tahu caita atu??banakn 2?

labuan_kitani - Sedar2lah wahai insan mau duit saja.. |2008-08-19 01:07:40
Bah wahai pengikut Datuk suhaili atu.. jangan tah biskita ani suka melobi2 memfitnah nda tentu pasal...

terlampau taksub sehingga sanggup menikam rakan sejawatan sendiri..mungkin di dunia ani ko dapat lepas dari dosa mu.. tapi ingatlah Tuhan atu maha adil..di akhirat kelak belum tentu lagi ko dapat lari...

Pembalasan antara cepat atau pun lambat..antara diri sendiri atau pun keluarga yang mendapat akibatnya.. tengok saja lah kelak..

munti-munti - adidi |2009-04-19 14:00:03
jgn tah kan bcrita atu bah mun nada bukti..liatkn dlu bukti ah..bru tah kn bcakap..jan tah lalaikn manuduh atu..kmu ani banar..labuan_kitani ko da bukti ka bcakap cmatu??da bukti ia mnikam dri blakang ka????tau pun kau tuhan tuh adil..diam2 tah nganya bah,,law ko da bukti bru ko cakap..palui..mcm tadika nganya utakmu..
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

Babad Views

Babad Editor

Popular Posts

 
Babad Support Sites : Kadayan Chronicles | Kadayan Chronicle | Babad Kadayan
Copyright © 2013. Babad Kadayan - All Rights Reserved
Template Created by Kadayan Chronicles Published by Babad Kadayan
Proudly powered by Blogger